Plantering är lustfyllt. Det handlar om framtidstro, om skapande, om drömmar. Och även om plantan dör eller vantrivs på sin nya plats så tar man alltid nya tag.
Plantering sker helst höst och tidig vår. Då är jorden lagom fuktig, men ändå måste man vattna nyplanterade växter flitigt tills de börjar växa eller utvecklas. En torr sommar kan ett nyplanterat träd behöva hela 50 liter i veckan.
Första regeln är att nyinköpta plantor ska i jorden kvickt. Är detta omöjligt får de ställas skuggigt och vattnas ofta tills det är dags.
Barrotade växter har ingen väntetid alls, de måste planteras genast och vattnas dagligen tills man ser att de börjar utvecklas.
Det är lika viktigt att kontrollera rotklumpen som kronan när man köper en växt. Man ska klippa och rensa roten innan den placeras i jorden. En rotsnurr kan uppstå för att plantan varit för länge i kruka. Den lossar man samtidigt som man luckrar upp hela rotklumpen.
Alla rötter som är för långa för gropen kapas. Rötter ska inte vikas ner i gropen. Man kan också med en vass kniv skära genom rotmassan. Det stimulerar till nya rotskott.
Beskärning i samband med plantering är en mycket omdiskuterad fråga bland experter, men fackfolk med anknytning till Sveriges Lantbruksuniversitet vågar i alla fall jag lita på, och de säger följande:
”Att skapa ’balans’ mellan rot och krona genom att beskära kronan vid plantering är nonsens. Denna balans är en myt utan motsvarighet i naturen. All energi behövs för att rötterna ska komma i gång efter en plantering eller omplantering, och energin produceras av lövmassan.”
Fel således att skära bort löv eller knoppar, med några undantag: avbrutna grenar och konkurrerande toppskott.
Planteringsgropen ska vara större än rotklumpen. Medan man gräver den och fyller på i botten med lucker jord ska plantan stå med rötterna i blöt i en hink. Är den krukodlad sänker man ner hela krukan i en hink och väntar tills det slutat bubbla.
Kompost, torv eller välbrunnen gödsel ska inte läggas i botten på planteringsgropen, men gärna i de övre skikten när jorden fylls på.
Det är i dessa skikt naturen håller sig med organiskt material, inte djupt nere i marken.
Vattna i gropen och låt vattnet sjunka undan. Sätt ner plantan och ös på hälften av jorden. Vattna igen. Under arbetet är det bra att lyfta träd eller buske med bar rot försiktigt och skaka, så luftfi ckor bland rötterna fylls med jord. Tryck slutligen till jorden runt plantan och vattna igen. En uppbyggd grop kring trädet bidrar till att vattnet rinner ner på rätt ställe, nämligen rakt under trädet.
Både träd och buskar som är krukodlade eller omvirade med säck och har ordentligt med jord kring rötterna kan planteras när som helst under odlingssäsongen, bara man sköter vattningen i sommarvärmen.
Det är klokt att plantera när det är mulet och regnigt, men det är ju inte alltid lätt att få till det. Vattning sker, som vanligt, helst på kvällen eller tidigt på morgonen. För att minska avdunstningen ytterligare kan man lägga täckbark eller fl is runt den nyplanterade plantan.
De flesta växter ska planteras lika djupt som de stått i plantskolan eller i den kruka man fört hem. Undantagen på den punkten utgör rosor, klematis, pil och poppel, som helst ska sättas 10–15 cm djupare.
Både barrotade och krukodlade träd behöver en stödpåle vid plantering. Den kör man ner i jorden när planteringsgropen är klar, på den sidan där vinden ligger på mest, innan man placerar dit rotklumpen.
Då står pålen stadigt och skyddar det lilla trädet mot hårda vindar. Bind trädet vid pålen, helst med en sadelgjord av väv, inte av plast, och se till att den inte skaver och skadar grenar eller bark.
Har man en torr växtplats kan man sänka ner krukan några centimeter i planteringsgropen för att hålla vattnet på rätt ställe. Har man hård lerjord gör man tvärtom, bygger upp en liten kulle så att en del av jordklumpen hamnar ovanför markytan. Fyll på jord runtom krukans jordklump och tryck till så den ligger kvar.
Plast runt jordklumpen tas alltid bort, nät klipps sönder under planteringen när klumpen är på plats och kan ligga kvar i jorden om rot med jord är svårforcerad.
Nyplanterade vintergröna växter riskerar uttorkning på våren eftersom plantan inte kan få ut något vatten ur jorden medan tjälen är kvar. Tre åtgärder rekommenderas därför för nyplanterade barrväxter och andra vintergröna arter. Isolerande löv eller barkmull så tjälen inte går så djupt. Säckväv eller annat skydd lindas runt plantan vid första vårsolen. Noggrann vattning tidig vår, tills tjälen gått ur jorden.
Vattning – tips!
Strunta i vad grannarna tror om dig – vattna när det regnar. Det är det absolut bästa sättet att använda vatten eff ektivt, i synnerhet efter långa torrperioder då jorden är hård och vattenavstötande. I övrigt gäller några huvudregler vid vattning av trädgården:
- Vattna morgon eller kväll, aldrig mitt på dagen i stekande sol.
- Vattna mycket och sällan, hellre än lite och ofta, då går vattnet ner på djupet och rötterna utvecklas neråt, vilket på sikt är det bästa.
- Trädgård med sandig jord behöver mer vatten än mullrik och lerig jord.
- Använd gärna regnvatten som samlats i tunna, det är både mjukt, syrerikt och tempererat.
- Det som är nyplanterat och nysått behöver mest vatten, tills det etablerat sig på den nya platsen eller bildat stabila rotsystem.
- Vattna gärna direkt på det nyplanterade med slangen mot marken – mjuk stråle – eller droppvattna med slang som lagts utmed det som ska vattnas. Då hamnar vattnet precis där det ska. Vattenkanna med stril är mer snyggt än vettigt – ta bort strilen.
- Om du använder vattenspridare, vattna inte i solsken.
- Undantag görs för nysått, exempelvis gräsmatta. Där behövs strilvattning i början, och ofta, för att de små nya rotsystemen ska kunna utvecklas.
- Undvik att vattna på bladverket, i synnerhet soliga dagar. Vattendroppar är som förstoringsglas och bladen får fula brännskador.
- En lucker jordyta tar emot vatten bättre än en hård, så luckra ofta med kultivator i rabatter och kring det nyplanterade. Växter i krukor och lådor behöver mer vatten än resten av trädgården, de torkar upp snabbare.
- Nyplanterade buskar eller träd behöver hela 30–50 liter vatten i veckan i början, perenner och rosor 25–30 liter.
- Vintergröna växter behöver mycket vatten på hösten, så ge dem en rejäl rotblöta då och då om hösten är torr.
- Genom att täcka marken med gräsklipp eller ogräsrens minskar man avdunstningen och mindre vatten går åt, förutom att det utgör bra gödning och ogräshinder.