Inomhusblommor
skapar ett levande hem och en skönare luft. Hos oss hittar du alltid härligt blommande och fräscha gröna växer i olika form och storlek som passar i både lya och slott. Med levande växter i ditt hem får du en renare och friskare innemiljö.
Krukväxter är oumbärliga i hemmet. Du kan alltid skapa din egen personliga miljö med hjälp av krukväxter. De bidrar till att reflera fuktnivåer och tillför nytt syre. Släpp in naturen i ditt hem med krukväxter. Det finns krukväxter i alla former och storlekar – en del är älskade för sina blommor, andra för sina vackra bladverk och de flesta kräver inte mycket skötsel. Några av dem kan till och med flyttas ut och stå på terrassen under sommaren. På hösten måste de dock tas in igen innan vädret blir kallt.
Bellisblommor.com har ett varierat sortiment av krukväxter som du kan välja och vraka mellan.
Var kommer krukväxterna ifrån?
Man började ha krukväxter på 1400-talet när djärva sjöfarare tog med sig växter från Asien till Holland. Eftersom dessa växter dog utomhus, tog man in dem. De flesta krukväxter kommer från tropiken, som t.ex. palmer och ormbunkar. Kaktusar och suckulenter hämtades från savanner och öknar. Nuförtiden kan vi välja mellan massor av olika krukväxter. Vi kan dela in krukväxterna i 3 kategorier: blommande växter, bladväxter och kaktusar/suckulenter.
Placering
Den perfekta placeringen varierar beroende på krukväxt. De flesta krukväxter vill ha ljus och fukt för att trivas. Helst ska krukväxterna stå nära ett fönster med ljusinsläpp, men inte i direkt sol.
Växter uppskattar inte torr inomhusluft och stark värme (t.ex. ovanför ett element). Du kan förbättra fuktigheten för krukväxterna genom att spraya dem med vatten. Badrummet är ofta en bra (tillfällig) plats för krukväxter. Många växter trivs i badrummets relativt höga luftfuktighet, så länge de får ljus också.
De flesta krukväxter kan flytta utomhus från slutet av maj och under sommaren, bara de inte står i direkt solgass. De flesta gillar den friska luften och ett milt regn. Låt växten flytta ut gradvis. Börja en mulen dag så att krukväxten inte bränns sönder av solen. En timme längre varje dag i fem dagar på en plats med halvskugga bör räcka, sedan kan den stanna utomhus.
Omplantering av krukväxter
Alla våra växter kan planteras om av dig. Den nya krukan måste vara tillräckligt dränerad. Lägg i krukskärvor eller hydropellets innan du tillför (ny) blomjord. Plantera på rätt djup och fyll på med mer blomjord. Platta till och vattna genast. Lämna alltid cirka 1,5 cm avstånd till krukans kant, så att vattnet inte rinner ut från krukan. Plantera om växten i en större kruka efter en tid.
De flesta krukväxter kan planteras om när som helst på året, men blommande växter bör planteras om direkt efter blomning.
Skötsel av krukväxter
Det är faktiskt enkelt att sköta krukväxter. Viktigast är att de inte torkar ut. Vattna regelbundet, helst med kalkfritt (regn)vatten som inte är för kallt. Mängden vatten och vattningsfrekvens beror på krukväxten och krukan den står i. En gång i veckan räcker oftast, och mindre på vintern. Vattna varje vecka då också, med mindre vatten. Krukväxterna uppskattar att få stå i djupt vatten cirka 2 gånger per år. Låt dem stå i vattnet tills jorden är genomblöt. Låt sedan vatten rinna av innan du sätter tillbaka växten i dess dekorativa ytterkruka.
Blomjord innehåller ofta näringsämnen som räcker i minst 6 veckor. Sedan får du själv tillföra näring. Vi rekommenderar mineraler – använd växtnäring som t.ex. Phostrogen, men bara under tillväxt/blomningstiden, senast i september. Sedan går växten in i viloperioden (vinter) och behöver ingen näring. Läs mer på etiketten.
Nyp försiktigt av vissna blommor så att nya kommer fram.